Kuidas me heina toodame?
Meilt ostetud heina puhul saad olla kindel, et tegemist on kvaliteetse, rohelise, kuiva ja toitaineid täis oleva heinaga.
Kuidas me seda saavutame?
Kõik algab heinamaade õigest rajamisest.
Uue või olemasoleva heinamaa rajamisel tuleb tagada umbrohu vaba maa ja heinaseeme peab koosnema hoolikalt välja valitud heinataime sortidest.
Igal heinataimel on oma eelised ja ka negatiivsed küljed.
Mõned heinaliigid on kõrrelisemad, teised pehmemad. Samas osad heinaliigid sisaldavad rohkem toiteväärtust ja mõned jällegi vähem toiteväärtust.
Kui heinataimete sortiment on hoolikalt välja valitud tuleb luua antud sortimenti kasutades hea põllumaa.
Muusa talus kasutame ainult mehaanilist harimist. Meie mürke ei kasuta oma põldudel.
Esimesel aastal on väga oluline õigeaegne hooldusniitmine, mis tagab järgnevatel aastatel umbrohuvaba heinamaa.
Kui heinamaa on loodud siis tuleb alustada niitmisega.
Võib ju mõelda, et mis seal ikka keerulist on?
Kuid valel ajal niidetud heinaga võivad kaasneda ka palju negatiivseid omadusi või tagajärgi.
Õigel ajal niidetud heinamaa tagab, et heinataimes on veel piisavalt toitaineid, suhkruid ja kuivaine sisaldus on vähene või olematu.
Seemnepea, mis on heinataime kõige kõrgema toiteaine sisaldusega osa peab olema veel küljes ja värvuselt ilus roheline.
Teinekord niidetakse heinamaad ka siis kui Seemnepea on alles loomisel ja ei ole veel oma kaitsvast lehekobarast väljunud.
Sellel hetkel on heinataimes kõige rohkem suhkruid ja muid kasulikke toitaineid.
Hilisema niitmisega, kui seemenpea on juba väljas hakab heinataim igapäevaga kaotama järjest rohkem oma toitaine väärtust kuid omakorda sellega tõuseb jällegi heina kogumass.
Seega on väga oluline leida õige tasakaal massi ja toitaine sisalduse vahel.
Muusa Talus üritame iga aasta toota kõrgeima toitaine sisaldusega heinapakke, ehk meie eelistame pigem varasemat niitmist kui hilisemat.
Kui hein on niidetud järgneb sellele kaarutamine.
Kaarutamisega tagatakse, et hein saaks piisavalt kiirelt kuivada ja kaotada suurema osa oma niiskusest.
Õigete töövõtedega kaarutades tagatakse, et juba kuivav heinataim ei puruneks liialt. Liigne purunemine võib lõppeda sellega, et heinapress ei suuda kogu materjali maapinnalt ülesse korjata ja sellega kaotatakse suur osa heinamassist. Eriti rohkelt võib kaotada selle protsessi käigus just seemnepeasid, ehk just seda kõige väärtuslikumat heinataime osa.
Kui see juhtub siis võib järgi jääda suures osas kõrrelisi, mis ei oma enam head toiteväärtust loomale.
Kaarutamisele järgneb mõni päev hiljem vaalutamine, millega luuakse heinapressi jaoks hea õhuline heinavaal.
Õhuline ja suur heinavaal tagab veel hommikusest niiskusest oleva heinataimete kuivamise ning lisaks heinapressi õige töötamise ja pakid tulevad tänu sellele tihedad, õige kujuga ja kuivad.
Heina tuleb alati pressida samalpäeval kui seda on vaalutatud!
Pressimisel tuleb jälgida, et pakid ei oleks liiga niisked, oleks õige tiheduse ja suurusega.
Heinapaki niiskuseks peaks olema ideaalis alla 14%.
Üle 14% niiskusega võib kaasneda fermenteerimis oht, ehk maakeeli heinapakk läheb hallitama.
Huvitavaks faktiks:
Üle 20% niiskusega võib kaasneda ka heinapaki spontaalne süttimine kui seda on tihedalt kokkupakitud.
Peale heinapaki pressimist tuleb toimetada kiirelt, et kõik pakid saaksid kuiva kohta varju alla selleks, et tagada heinapaki pikaajaline hoiustamine ja toitained heinataimes säiliksid.
Sedasi teeme me igaasta heina ja tagame oma klientidele kindla kvaliteediga heinapakke.